fbpx

Puistohiihdot ja IPK – mainioita esimerkkejä Iisalmen ihmeistä

00044.MTS.00_00_06_06.Still001Kylläpä kelepoo olla ja oleskella. Viime lauantaina alkanut hyvän olon tunne huipentuu, kun viikko etenee. Perjantaina Paloisvuorella hiihdetään parinkymmenen vuoden tauon jälkeen Puistohiihdot. Ja lauantaina torilla tavataan: Iisalmen Peli-Karhujen nousu Mestikseen huipentuu kansanjuhlassa.

Siilinjärvellä asuva iisalmelainen yrittäjä Harri Mähönen kirjoitti viime viikonloppuna hyvän kolumnin, jossa hän kysyi, kuka tekee ne iisalmelaiset ihmeet, joilla Ylä-Savo menestyy? Mähönen kirjoitti, että isoja ihmeitä ei tehdä kerralla, vaan pieniä pikkuhiljaa ja koko ajan.

Puistohiihtojen järjestäminen on yksi pieni ihme. Se, että paikalla on Petter Northugin kaltainen maailmanluokan hiihtäjä nostaa tapahtuman arvoa entisestään.

Kun soittelin kilpaan osallistuville hiihtäjille helmikuussa Puistohiihtolehden juttuja varten, monet kiittivät järjestäjiä siitä, että tapahtumasta tulee totta. Kilpailijat ovat nyt niin nuoria, ettei heillä ole tällaisesta tapahtumasta kokemusta. Mutta he haluavat sen kokea. Siinä yksi iso syy tulla paikalle.

Ykköstapahtumat ansaitsee ison hatunnoston, että Puistohiihtotapahtuma on totta. Nyt yleisön pitää äänestää jaloillaan ja mennä perjantaina ladun varteen. Se on järjestäjille paras kiitos.

Vuorelle meneminen on pieni teko, eikä edes mikään ihme. Mutta jos pieniä tekoja tehdään paljon, Puistohiihtotapahtuma näyttää televisiossakin hienolta. Jopa niin hienolta, että koko muu Suomi on meille kateellinen. Puistohiihtotapahtuma voisi olla yksi pieni Iisalmen ihme. Ja on vain meistä iisalmelaisista itsestämme kiinni, millainen tunnelma tapahtumaan syntyy.

Ja kun tuhatmäärin on liikkeelle lähdetty, jatketaan samalla tavalla lauantainakin. Peli-Karhujen mestisnousu on sellaista urheiluhistoriaa, että paras tapa kiittää siitä on mennä lauantaina torille.

Kun tori on täynnä ihmisiä, se kertoo IPK:lle, että he eivät ole hikoilleet, harjoitelleet, pelanneet, taistelleet ja taklanneet turhaan. Jos koko Iisalmi ja Ylä-Savo on joukkueen juhlassa mukana, se antaa varmasti lisää syttyjä tulevaan kauteen: iso yleisö on syy taistella jatkossakin.

Peli-Karhuille voitto Imatralla oli hieno saavutus. Seurassa on tehty monta vuotta määrätietoista työtä sen eteen, että jonain päivänä Mestisjuna pysähtyy Iisalmessa.

Seuran toiminta on monessa suhteessa niin esimerkillistä, että monet voisivat ottaa siitä mallia.  Kaikesta päätellen seurassa on tehty oikeita asioita ja organisaatio on ajan tasalla. Edustusjoukkueen tai junioreiden johtokunnissa ei ole jääty makaamaan siniviivan väärälle puolelle, vaan keskitytty olennaiseen. Silloin tuloksen näkee valotaululla.

IPK:n toimintaa ei voi verrata amatöörien puuhasteluun. Kaukalossa taistellaan karhusydämellä ammattimaisesti. Ammattimaista on myös toiminta kaukalon ulkopuolella. Hienoa on se, että kun seuran oma osaaminen ei riitä, he osaavat pyytää apua ammattilaisilta.

Jos itse tuhraa aikaa sellaiseen jota ei hallitse, lopputulos on usein amatöörien puuhastelua. Ammattilainen tekee monet asiat laadukkaammin, mutta myös edullisemmin, koska aikaa sen tekemiseen kuluu paljon vähemmän. Samaan aikaan itse voi keskittyä omaan tekemiseen.

Ja eikös me viime lauantaina opittu, että vain lopputulos ratkaisee. Sillä ei ole merkitystä, mikä on tilanne kolmannessa erässä.

Lauantainakin lopputulos ratkaisee. Toivottavasti kaupunki tekee torilla lumityöt, että kaikki halukkaan sopivat juhlimaan!

 

Kirjoittaja on media-alan yrittäjä, joka on käynyt Iisalmen puistohiihdoissa 1970-luvun lopulla pummilla (Kirkkopuistossa) 

Oletko tutustunut YouTube-kanavaan?