fbpx

Hotellilaiva aiheuttaa unettomuutta

00044.MTS.00_00_06_06.Still001

Sieppoo vähän nuo Iisalmen ranta-asukkaat, jotka valittavat
lehdessäkin
Ismo Apellin hotellilaivasta ennen kuin on mitään valittamisen aihettakaan. Facebookissakin jo keskustellaan.

No, ei vara venettä kaada, sanotaan. Toivottavasti ei laivaakaan.

Kummallisinta tässä ovat näin äkkipäätä ajateltuna nuo valittajien perusteet. Niiden mukaan hotellilaiva tuo melua ja peittää järvinäköalan.

Haloo. Hotellilaiva. Hotelli on majoituspalveluja tarjoava rakennus. Majoittuminen on yöpuulle asettumista. Siis nukkumista, suomeksi sanottuna. Voiko nukkuminen aihettaa melua?

No, voihan nukkuminen voi aihettaa melua, mutta se on ehkä enemmän petikaverin kuin naapuruston ongelma. En ole kuullut yhdestäkään kuorsaajasta, joka aihettaa unettomuutta sadan metrin päässä.

Toinen valittajien perusta on se, että laiva peittää järvinäkymän.

Aika kaukaa on haettu tämäkin peruste. Ymmärtääkseni laivat vähän niin kuin kuuluvat satamaan. Mitään laivaa – ei edes hotellilaivaa – voi parkkeerata Savonkadulle.

Jos tuo peruste menee läpi, kaupungille ei jää muuta mahdollisuutta kuin siirtää satama toiselle puolelle kaupunkia. Vaikka Paloisjärven rantaan, rautatieaseman viereen.

Oikeasti laiva saattaa peittää 200 metrin näkymäsektorista 10 metriä. Tuskinpa asunto-osake kokee minkäänlaista arvonalennusta.

Ja sitä paitsi; Apellin laiva ei ole tornitalon korkuinen – rannassa olevista kerrotaloista näkee helposti sen yli.

Ihmettelen, miksi valittajat eivät valita uimarannalla ilakoivista lapsista – uimaranta pitäisi siirtää ehkä Ohenmäkeen.

Olutmestarin terassilta äänet kuuluvat kotiparvekkeelle – Peltomäki olisi ehkä parempi paikka rantaravintolalle.

Olvin rekkaliikenteestäkin kuuluu enemmän ääntä kuin nukkuvista ihmisistä – ehkä sataman asukkaat haluaisivat siirtää Olvinkin pois Iisalmesta.

Autotkin ajelevat aivan liian lähellä ja jumputtavat musiikkia – autot pitää kieltää Iisalmesta kokonaan, mieluummin koko Suomesta!

Asukkaiden mielestä kieltolistalle pitäisi varmaankin laittaa myös Oluset heti välittömästi ja suurta ihmetystä aiheuttaa sekin, miten siinä satamassa voidaan ensi lauantaina järjestää lasten Leijonapuiston avajaiset! Sehän on aivan kauheaa, kun oman parvekkeen alla esiintyvät Passi Lassi ja Lurppa Koira!

Toivon, että joku saa ranta-asukkaat vielä järkiinsä. Tuossa valittamisessa ei ole tolkkua.

Apellin laiva tuo elinvoimaa hiljaiseen satamaan. Kun ihmiset oppivat satamassa liikkumaan, voidaan järjestää kalamarkkinoita ja satamatapahtumia. Lähistön asuntojen arvo nousee, kun ovat niin hyvällä paikalla.

Jos maisema ei jatkossa miellytä, kannattaa ehkä harkita rauhallisempaa ympäristöä. Vaikka lentokentän läheltä. Siellä eivät laivat peitä näkyvyyttä.

Toivottavasti tämä tarina osataan vieäl sittenkin Iisalmessa päättää paremmin kuin Kuopiossa.

 

Kirjoittaja on media-alan yrittäjä, joka on asunut lapsuusvuosinaan Iisalmen Satamakadulla, Genelecin yläkerrassa.

Oletko tutustunut YouTube-kanavaan?